Pozdravni govor

Drage kolegice i kolege,

velika nam je čast i zadovoljstvo pozvati vas na 7. hrvatski kongres medicine rada s međunarodnim sudjelovanjem pod geslom MEDICINA RADA NAKON 2020. Kongres će se održati od 9. do 13. listopada 2019. u tritisućljetnoj Puli, gradu poznatom prije svega po prekrasnoj Areni, jednom od najbolje očuvanih rimskih amfiteatara na svijetu.

Prijelomna razdoblja i stalne promjene u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu  znakovito se odražavaju u zakonodavstvu, sustavu ili dnevnoj praksi. A prva dva desetljeća ovog tisućljeća/stoljeća su postavljena u nizu temeljnih domaćih i međunarodnih smjernica kao odrednica na čijem će se koncu procjenjivati postavljeni ciljevi: što se ostvarilo, što dobilo, koji su novi sadržaji zaživjeli, što je izgubljeno?

Svjetska industrijska globalizacija i učestale promjene vrste, dinamike i načina proizvodnje, kao i promjene strukture poslova u odnosu na prethodno vremensko razdoblje, ukazali su na potrebu prilagodbe kako doktrine medicine rada, tako i uvođenja novih zdravstvenih standarda. Novi načini proizvodnje, robotizacija, informatizacija i automatizacija svakog proizvodnog procesa i postupka, a posebno svijest o značajnoj  koristi zaštite zdravlja radnika na razini tvrtke i u konačnici država, ukazali su na potrebu praćenja i obradu specifičnih zdravstvenih parametara i utvrđivanje zdravstvenih standarda u svrhu postizanja cilja, zdravog radnog mjesta i stvaranja okruženja i cilja medicine rada, zdrave radne populacije. Jasno je da se pred nama  nalazi razdoblje u kojem ćemo morati precizno zaokružiti naša postignuća, te definirati i odrediti pravce djelovanja i pozicioniranja u svakom društvu. Upravo iz tih razloga kongres će pokušati dati određene odgovore na izazove budućnosti u djelatnosti medicine rada.

Dakle, kako dalje nakon 2020.? Preobrazba je najsnažnija i pozornost se najviše odražava u rastućoj zdravstvenoj nejednakosti, koja se u djelatnostima zaštite zdravlja i sigurnosti na radu odražava i na ne-zdravstvenim područjima, čime se opetovano podižu zahtjevi za stručnjake u ovim područjima kako bi dorasli novim zadaćama. Jer, jedna stalna i nepromjenjiva vrijednost jest, unatrag više od stoljeća postojanja djelatnosti medicine rada, zaštita zdravlja i očuvanje kvalitete života radnika, čovjeka – u uvjetima njegova rada i stvaranja.
Kongres će ponuditi značajna uvodna predavanja, radionice, usmena izlaganja i postere o istraživanjima i praktičnim iskustvima. Željeli bismo potaknuti na sudjelovanje osobe različitih profesionalnih i organizacijskih sredina: doktore specijaliste medicine rada, medicine rada i sporta kao i doktore drugih  specijalnosti uključenih u skrb za zdravlje ljudi u odnosu na posao kojim se bave; nadalje psihologe rada, medicinske sestre u medicini rada, stručnjake iz zaštite na radu, osobe koje su uključene u različite oblike i programe promicanja zdravlja na radnim mjestima, lokalno, nacionalno, međunarodno, kao i savjetnicima, sveučilišnim djelatnicima, djelatnicima u vladi.

Kroz tri tisućljeća njene povijesti, Pulu je posjetilo mnogo poznatih i značajnih osoba: od Dantea Alighierija, Michelangela Buonarrotija, Napoleona, Jamesa Joycea, pa do niza umjetnika iz svijeta filma i glazbe u novija vremena kao što su Elizabeth Taylor, Sofia Loren, Richard Burton, Nastassja Kinsky, Sting, Luciano Pavarotti, Jose Carreras, Andrea Boccelli, Il Divo, Placido Domingo, Paco de Lucia… Pridružite im se! Nama ste vi najznačajniji.

Dobrodošli u Pulu!

AzraHuršidić-Radulović
Predsjednica
Organizacijskog odbora

Jadranka Mustajbegović
Predsjednica
Programskog odbora